Du är här: Start/Jönköping/Vårt arbete/Flyktingguide Jönköping

Flyktingguide Jönköping

Skicka till:

Röda Korset i Jönköping har tillsammans med Jönköpings kommun startat ett projekt för att främja integrationen i Jönköpings kommun. Syftet med projektet är att skapa ett ömsesidigt utbyte mellan individer/familjer där nyanlända flyktingar får ökad möjlighet till integration i samhället samt att svensktalande etablerade jönköpingsbor får nya perspektiv och kunskap om andra kulturer.

Genom personlig matchning sammanför vi nyanlända flyktingar med jönköpingsbor. Tanken är att det ska vara ett ömsesidigt utbyte som präglas av frivillighet och respekt. Som guide ställer man upp ideellt.

Vem kan bli flyktingguide?
Familjer, par, vuxna eller kompisgäng med svensk språk- och kulturkunskap. Du behöver inte vara född i Sverige för att bli flyktingguide.

Vem räknas som nyanländ flykting?
Flyktingar som haft uppehållstillstånd i max 4 år och är bosatta i Jönköpings kommun.

Så här ansöker du:
1. Ansökan
Ansök för att bli/få flyktingguide här på hemsidan genom att fylla i intresseansökan. (OBS! Just nu har vi fått väldigt hög belastning och det kan tyvärr dröja flera månader innan du bli matchad. Anmäl dig gärna ändå!)  

2. Informationsträff för flyktingguider
När vi har mottagit din/er ansökan bestämmer vi tillsammans en dag för en informationsträff. Du får information om vad det innebär att bli en flyktingguide samt berätta om dig själv, så att vi kan matcha dig/er utifrån gemensamma intressen, erfarenheter, ålder, familjesituation eller andra önskemål.

3. Första mötet med varandra
Vi arrangerar och är med på ert första möte med varandra. På mötet får ni tillfälle att utbyta kontaktuppgifter och eventuellt komma överrens om nästa träff, samt planera fritt vad ni vill göra tillsammans. Därefter sköter ni kontakten själva, men projektledaren finns med som stöd under hela perioden om det skulle behövas.

För mer information:
För mer information, kontakta Emil Qvarnström, projektledare för Flyktingguide Jönköping, e-post: emil.qvarnstrom@redcross.se

Vi finns på facebook!