Du är här: Start/Gnesta/Vårt arbete/Internationellt samarbete

Internationellt samarbete

Limbaziresan 2010 Limbaziresan 2010
Skicka till:

Internationellt samarbete med Röda Korset i Limbazi, Lettland

Utvecklingssamarbete mellan Limbazi i Lettland och fem rödakorskretsar i sydöstra Södermanland. På grund av den svåra situationen i Lettland fortsätter vi att stötta dem även under 2010 och 2011 med ett avslutande seminarium 2012.

Deltagande kretsar: Trosa, Västerljung, Gnesta, Nyköping, Rönö och Oxelösund.

Under 2012 händer följande:

Ett seminarium hölls i Limbazi, Lettland vid månadsskiftet juni/juli 2012. Från Gnestakretsen deltog Ingrid Jerneborg Glimne och Bibbi Gustawson.

Under 2011 hände följande:

Gnestakretsen skickade in 5 000 kronor som användes till ett besök i Sörmland av 10 damer från Limbazi Röda Kors. De kom den 29 juni och åkte hem 2 juli. På programmet stod studiebesök på daghemmet Fjärlien i Brandkärr, Kupan i Oxelösund, Träffpunkten för hemlösa i Nyköping.

Under 2010 hände följande:

Gnestakretsen bidrog med 10 000 kronor som används för: Seminarium Sörmaland_Limbazi. Erfarenhetsutbyte och utbildning frivilligledare. Två personer från Gnestakretsen åkte med på resan, Gunilla Persson och Margareta Hjorth, den 1-3 oktober.

Under 2009 hände följande:

Vi skickade över 19 000 kronor, varav Gnesta bidrag med 4 000 kronor att användas till:

  • Tävling i Första hjälpen för ungdomar. Nio lag deltog.
  • Dag för att tacka frivilliga. Sjuttio personer beräknades delta.
  • Utbildningsseminarium för frivilliga och frivilligledare.

Tio deltagare från de olika kretsarna deltog i en besöksresa till Limbazi i Lettland. Resan inkluderade besök på huvudkontoret i Riga och samtal med Lettiska Röda Korsets generalsekreterare, besök i den lilla kretsen Ledurga, bussresa med lettiska frivilliga till Cesis och slutligen guidad rundvandring i Riga.

Lettlandsgruppen träffades fem gånger för att få information om samarbetet och planera vidare. Grupprepresentanterna förde sedan informationen vidare till sina styrelser.

Vill du vara med i arbetet kontakta någon i styrelsen i Gnestakretsen.

 

Historik

2000: Limbazi-gruppen startas. Samarbete med Limbazi i Lettland tillsammans med kretsarna: Nyköping, Oxelösund och Trosa. Någon gång sedan starten har Västerljung anslutit till samarbetet.

2007: Limbazi-gruppen: Limbazi erhåller 25.000 kronor för att kunna avlöna en hemsyster (kommunal hemvård finns ej i Lettland).

2010: Limbazi-gruppen: 9 personer från kretsarna i Gnesta, Nyköping, Oxelösund, Västerljung och Trosa deltog i ett seminarium i Lettland, erfarenhetsutbyte Sörmland-Limbazi och utbildning frivilligledare. Margareta Hjort och Gunilla Persson deltog från Gnestakretsen.

2011: Limbazi-gruppen: 10 personer från kretsarna i Limbazi besöker Nyköping. De bor på vandrarhemmet och åker på olika besök i och omkring Nyköping. Margareta Hjort och Gunilla Persson deltog från Gnestakretsen.