Du är här: Start/Gotland/Nyheter/Största humanitära krisen sedan 1945 - Visbykretsen har räddat liv

Största humanitära krisen sedan 1945 - Visbykretsen har räddat liv

Publicerad: 2017-09-25
Visby rödakorskrets har deltagit i insamlingen. Foto: Djamila Ahmed, Angelica Lavestål
Skicka till:

"Den värsta humanitära krisen sedan 1945". Så beskrev FN:s biståndschef Stephen Stephen O'Brien situationen i Afrika i mars. Enligt Svenska Röda Korset är drygt 60 miljoner människor i akut behov av humanitär hjälp på grund av klimatförändringar, torka, konflikter och katastrofer. 1,4 miljoner barn riskerar att dö på grund av svält. Därför startade Svenska Röda Korset  den nationella insamlingen "Stoppa Hungern". Visby rödakorskrets har deltagit i insamlingen.

Kanske har du sett någon av oss i våra röda västar på stan? Bra! Har du också lämnat pengar i någon av våra bössor, själv samlat in, swishat eller SMS:at ett bidrag? Toppen! Tillsammans med er har Visby rödakorskrets hittills samlat in 17 079 kr som kommer att användas till att bistå de som allra bäst behöver det. Genom att ge ett bidrag till insamlingen möjliggör du att Röda Korset kan finnas på plats och stötta med att bland annat att dela ut matpaket, hjälpa familjer att ersätta boskap, ge sjukvård, hjälpa till med vatten och sanitet, stötta jordbruk och utbilda personer för att långsiktigt kunna bryta problemen.

Situationen beror på att skördar slår fel, att boskap dör, jobben blir färre och att människor inte får tillräckligt med mat och vatten. Många människor har redan dött, och det krävs en massiv och omedelbar insats för att förhindra en ännu större tragedi.

Somalia ett av de hårt drabbade länderna

Nästan halva Somalias befolkning, 6,2 miljoner människor, är i svår nöd och behöver hjälp med mat. 363 000 barn är akut undernärda. Torkan i kombination med åratal av väpnad konflikt och det värsta kolerautbrottet på fem år, har en förödande inverkan på människor och djur, enligt Svenska Röda Korset.

Djamila Ahmed arbetar för en av de större biståndsorganisationerna som förmedlar humanitär hjälp till de drabbade i Somalia.

- Jag var med om fantatiska upplevelser i Somalia. Jag fick se flera sidor av livet. När volontärarbetade såg jag en mamma föda barn ensam ute i öknen utan barnmorska eller medicinsk utrustning. Jag fick se hur kvinnorna kämpar trots att de lever under miserabla förhållanden. Det finns inget starkare än en mamma som av kärlek till sitt barn flyr från den allt mer akuta torkan och vandrar flera dagar med sitt barn på ryggen för att hämta mat och vatten. Hennes familjs hade haft kameler och getter men många av dem hade dött eftersom det är svårt att odla foder på grund av jorden är så uttorkad. Men hon kände sig ändå optimistisk och lyckligt lottad som kan leva för sina barn och tacksam för den hjälp hon fått.

"Människorna omkring mig ger mig mod att inte ge upp"

Vad har du lärt dig av att engagerad dig för människor i svåra situationer?

- Att arbeta som volontär har gett mig många händelserika erfarenheter. Jag har lärt mig många saker. Självklart är det inte lätt att vara borta ifrån vänner och familj men människorna omkring mig ger mod att inte ge upp och att fortsätta att tro att villkorslös kärlek finns i var och en av oss.

Krisen i Afrika just nu är en av de värsta humanitära katastroferna i moderna historia. Därför är ditt bidrag viktigare än någonsin. Även ett litet bidrag kan göra stor skillnad för de drabbade.

Fakta: Många barn är undernärda i Somalia

Akut undernäring hade i december drabbat cirka 360 000 barn under fem år. Av de lite äldre barnen har ett flertal lämnat skolan på grund av migration till nya områden. Antalet internflyktingar har ökat stort i landet.
Kolera är också ett stort problem och det sprider sig snabbt när vattentillgången är dålig som den är nu.
Enligt FN -rapporter ökar även våldet inom familjen och barn kan drabbas hårdare och flickor gifts bort i en tidigare ålder för att klara familjens behov bättre.
Förutom torkan har Somalia också stora problem med väpnade konflikter och fattigdom.
Svenska Röda Korset har under 2016 bland annat bistått med hälsostöd samt att bygga och renovera brunnar.

För att läsa mer om Röda Korsets arbete nationellt och internationellt, besök www.redcross.seDär kan du också ge ett bidrag, exempelvis Barnmorska 52 kr för en dag eller Matpaket - familj 297 kr för en månad.

Visby rödakorskrets

Text: Angelica Lavestål

Foto: Djamila Ahmed, Angelica Lavestål

[Missing text /redcross/units/localnav/heading for sv]