Du är här: Start/Gotland/Nyheter/Tove Kopperdals ambition: "Vi ska fortsätta vara ett förbund av unga, för unga"

Tove Kopperdals ambition: "Vi ska fortsätta vara ett förbund av unga, för unga"

Publicerad: 2017-07-19

Tove Kopperdal tillträder 1 augusti som ny förbundsordförande för Röda Korsets Ungdomsförbund. Trots att hon bara är 29 år har hon lång erfarenhet av att arbeta inom organisationen. Under Almedalsveckan besökte hon Visby.

- Jag började arbeta ideellt för Röda Korset för 6-7 år sedan. Då studerade jag juridik och kände att jag ville göra något mera. Eftersom jag alltid varit intresserad integration- och migrationsfrågor föll det sig naturligt att det var där jag kunde bidra.

Tove har jobbat i verksamheter för nyanlända, haft styrelseuppdrag, arbetat med juridisk rådgivning och stöd i kontakt med myndigheter ideellt inom Röda Korset och som anställd av andra organisationer. Hon har också varit frivilligledare inom Röda Korset och arbetat med förvarsbesök i Märsta hos asylsökande och andra människor som saknar uppehållstillstånd och som tagits i förvar av Migrationsverket i väntan på att avvisas från Sverige.

Varför valde du att engagera dig inom just Röda Korset?
- Det fina med Röda Korset är att vi finns i så många länder, och att vi jobbar för att förhindra och lindra mänskligt lidande, både i stort och smått. I en stor organisation finns också en stor kraft som vi kan utnyttja. Tillsammans kan man göra mycket!

På riksmötet i juni antogs en strategi för Ungdomsförbundets verksamhetsinriktning de kommande tre åren. Fokus kommer att ligga på verksamheter som:

• bidrar till en meningsfull och trygg fritid för barn och unga
  • ger barn och unga förutsättningar att klara av sin skolgång
  • minskar den psykiska ohälsan hos barn och unga
  • stärker barn och ungas självkänsla
  • bidrar till att barn och unga ges möjlighet att göra sin röst hörd och påverka sin vardag.

Ungdomsförbundets verksamheter ska ger barn och unga möjligheter till nya perspektiv genom möten, samtal och upplevelser.
- Vi vill vara ett förbund med unga, för unga och vi kommer att arbeta för att inkludera alla.

Finns det något du skulle vilja säga till dem som kanske känner att de skulle vilja bli en del av Röda Koset men inte tagit steget ännu?
- Gör det bara! Det är en av de bästa saker jag gjort, och det har gett mig så otroligt mycket. Den erfarenhet jag fått genom mitt arbete för Röda Korset hade varit svår att få på något annat ställe, säger Tove och ler.

Text: Angelica Lavestål Bild: Åsa Jacobson/Röda Korsets Ungdomsförbund