Du är här: Start/Gotland/Vårt arbete/Vinternatt

Nätverket till stöd för utsatta EU-medborgare

Situationen lokalt

Här på Gotland befinner sig i genomsnitt ca 30 - 40 personer från utsatta grupper i Europa som på olika sätt försöker tjäna pengar för sitt och sina familjers uppehälle i hemlandet. Många träffar Du utanför butikerna, tiggandes men andra har olika tillfälliga arbeten. Gotland har gjort sig kända i landet för principen "Ingen ska behöva sova utomhus eller i bilen" något vi faktiskt lyckas leva upp till. Vi driver ett boende där de gästande betalar en liten summa per natt för säng och del i självhushåll. Vi stöttar och hjälper i kontakt med vård, myndigheter och annat och då även de personer som bor organiserat av lokala volontärer på norra och södra ön.

Vilka är vi?

Vinternatt Gotland är namnet på det samverkansprojekt som drivs av ett antal frivilligorganisationer på ön med stöd av Region Gotland. Röda Korset Gotland är huvudman för projektet och har en anställd med uppdrag att agera samordnare för insatserna till målgruppen.

Vinternatt leds av en styrgrupp med representanter från Röda Korset, Rädda Barnen, Visby Stadsmission, Svenska Kyrkan samt från nätverket Gotland Solidaritet. De olika organisationer bidrar även till projektet dels ekonomiskt beroende på förmåga, samt med volontära krafter.

Vad vi behöver hjälp med

Vi har alltid behov av frivilliga i arbetet, som stöd och hjälp i olika situationer och för att våra besökare lättare ska förstå och komma in i det gotländska samhället. Vi har alla olika historia och bagage med oss i livet och ofta finns det språkliga och/eller kulturella skillnader som krånglar till det i onödan. En hel del av vårt arbete handlar om integration och möten mellan människor. Du är hjärtligt välkommen att höra av dig om du vill vara volontär i verksamheten!

Vill du stötta Vinternatt ekonomiskt så tas det tacksamt emot. Det som kommer in går till lokala verksamheten med utsatta EU-medborgare. Vi har ett bankgiro och ett swishnummer för bidrag. Bankgiro: 821-6095 - Ange EU i meddelanderaden. Swish 1236906382

Kontakta oss

Vill du kontakta oss gällande Vinternatt Gotland gör du det genom samordnare Emilia Lokrantz, på telefon: 0498-28 83 24 eller via epost till: vinternatt@rkgotland.se

Välkommen!

Kontrollord: VNV7
* Obligatorisk information