Du är här: Start/Helsingborg/Våra verksamheter/Beredskapsgruppen

Beredskapsgruppen

Vi tar emot flyktingar på Malmö central Vi tar emot flyktingar på Malmö central
Skicka till:

Att Röda Korset är en beredskapsorganisation är för många givet.

I Helsingborg har vi en lokal beredskapsgrupp som ska vid påkallande av behov från till exempel kommunen och landstinget kunna mobilisera frivilliga till beredskapsinsatser där medmänskligt stöd och praktisk hjälp kan behövas lokalt.

År 2015 såg vi den största flyktingströmmen sedan andra världskriget söka vår hjälp. Ungefär 163.000 av världens 60 miljoner flyktingar nådde Sverige. Detta prövade Röda Korsets beredskap och ledde fram till både nya lösningar och funktioner.

Vårt arbete utfördes till största delen i Malmö där vi hjälpte ett stort antal flyktingar. Från Helsingborg skickade vi förstahjälpare som gjorde en första bedömning och gav den första behandlingen till många av de skadade eller sjuka.

Vi mötte ett stort antal spontanfrivilliga, framför allt tolkar och vi samarbetade bland annat med frivillig medicinsk personal, poliser, ordningsvakter, personal från Migrationsverket och frivilliga från många av de snabbt uppstartade organisationerna.

Under 2015 har beredskapsgruppen träffats regelbundet och arbetat för att öka beredskapen i kretsen. Verksamhetsledare är: Catarina Eek och Philip Philipsen.
Är du intresserad av vårt arbete? Kontakta oss här