Du är här: Start/Lysekil/Aktuellt - På flykt

På flykt-aktiviteter

Nöjda organisatörer och deltagare efter en lyckad klättring: Pamela Hedman organisationen Binna, Akbar Hasani deltagare, Lasse Westfelt Röda Korset i Lyse och Fredrik Lundkvist från Outdoorwest.

Röda Korset och Binna ordnar sommarlovsaktiviteter för flyktingar

Ett samarbete mellan Röda Korsets Lyskrets och frivilligorganisationen Binna har resulterat i två olika sommarlovsaktiviteter där såväl flyktingungdomar som svenskfödda ungdomar deltar. Själva aktiviteterna genomförs av lysekilsföretaget Outdoorwest. Ett tillfälle med "pröva på klättring" genomfördes i veckan. Samtliga ungdomar var mycket tacksamma och glada. Enligt instruktör Fredrik Lundkvist var både flickor och pojkar både skickliga och modiga när de tog sig uppför bergsbranterna.

Nya erfarenheter
Nästa vecka är det dags för fler ungdomar att få tillfälle till nya erfarenheter, då är det dags att lära sig att paddla. Inbjudna till aktiviteterna har varit flyktingungdomar över 18 år som efter kommunens beslut i juli redan flyttat ut från kommunens HVB hem eller som kommer att flytta inom de närmaste månaderna. Deltar gör också andra lysekilsungdomar i samma ålder, en del av dem nya svenska "syskon" från de frivilliga familjerna.

Nya kontakter
Dessa aktiviteter ger ett fint tillfälle för nya kontakter och viktig integration. Samtliga flyktingungdomar lever under stor psykisk stress i en pågående lång asylprocess. Sommarlovet är långt och är för många en svår tid. Flera är utan arbetstillstånd, vilket innebär att de inte har kunnat söka feriejobb. Dessutom har de inte haft någon sommarskola att gå till detta lov till skillnad från förra året. Därför har det ekonomiska stödet från Röda Korset till sommaraktiviteter, ett så kallat På flykt-bidrag, varit ett välbehövligt tillskott.

Binna letar frivilliga familjehem
Lysekilsorganisationen Binna arbetar till stöd för ensamkommande unga i kommunen. Just nu pågår ett stort arbete med att hitta frivilliga familjehem och andra samarbeten som siktar till att dessa flyktingungdomar ska slippa flytta från Lysekil och börja på nytt på Restadgård eller andra ställen i landet. Ett flertal familjer och andra stödpersoner finns i nuläget organiserade inom Binna. Civilsamhället har ställt upp på många av dessa ungdomar som nu kan börja höstterminen på Gullmarsgymnasiet som vanligt. Tyvärr finns i nuläget inte platser till alla och fler står på tur att fylla 18 år under året. Binna fortsätter att leta sängplatser och stödpersoner i Lysekil.

Lasse Westfelt, RK och Maria Bodestig, Binna