Du är här: Start/Nyköping/Vårt arbete

Vårt arbete

Skicka till:

KUPAN - mötesplatsen i centrala Nyköping

Även Kupan är beroende av frivilliga för sin verksamhet. Några timmar på Kupan innebär möten med många intressanta människor.

På Kupan kan du handla begagnade möbler, prylar, kläder, träffa folk och dricka kaffe.

Kupan är en mötesplats.

Kupan står för kretsloppsförsäljning. Det innebär att du är välkommen både att handla och att lämna in saker till försäljning.

Du har väl besökt Möbelkupan ?

Öppettider:

Måndag - Fredag 10 - 16
Lördagar 10 - 13

Västra Trädgårdsgatan 47

611 32 Nyköping

0155 28 49 37

 

 

 

Språkträning

Syftet med verksamheten är att ge deltagarna möjligheter att utveckla sina färdigheter i det svenska språket, utbyta kulturella erfarenheter, informera om det svenska samhället samt att ge deltagarna möjlighet att samtala med varandra.
Att komma till ett nytt land och lära sig ett nytt språk är inte lätt. Barnen går i skolan och får kompisar, de lär sig snabbt, men vuxna behöver också någon att prata svenska med. På Röda Korsets språkcaféer får Du chansen. Vi träffas en gång i vecka och dricker kaffe/te och pratar. Här behöver man inte vara rädd att säga fel – det viktiga är att våga prata och ha roligt tillsammans!
Alla har sina speciella svårigheter med svenska språket, det är bara att fråga, lyssna och prata. Alla är vi barn i början. Vi tar upp alla frågor Du kan ha om svenska språket.

Du som vill träna att prata svenska – tveka inte, Du är välkommen till oss!

Plats/tid:

Aktiviteter våren 2016

Språkcaféer:

Minimedborgarkontoret, Brandkärr onsdagar kl 18:00 - 19:30

Culturum, Lilla Blå,onsdagar 11.00-12.30, torsdagar kl 14.30 - 16.00

Språkträning på flyktingboende

Emtnäs : Måndagar

Nävekvarn: Torsdagar

Medverkan i samtalsgrupper på SFI

Tisdagar,onsdagar och torsdagar

 

Kontakt för vidare information:

Kupan: 0155-28 49 37

Bössinsamling

Bössinsamling "att gå med bössan", har en lång tradition inom Röda Korset. Insamling sker dels under en period vår och höst dels då katastrofer inträffat som kräver akuta insatser. Som insamlare bidrar du direkt till den hjälp nödställda människor behöver. Du står en eller två timmar varje gång.
De som stått utanför affärer, på gator och torg har upplevt människors oerhörda generositet och alla har blivit glatt överaskade över sin förmåga att få pengar i bössan. De kunde mycket, mycket bättre än de trodde sig kunna.

 

Medmänskligt stöd

Det kan för oss alla finnas tillfällen i livet när vi behöver någon att tala med.

Då har Medmänskligt stöd en uppgift att fylla.

Gruppmedlemmarna är utbildade för ändamålet samt i Första hjälpen.

Medmänskligt stöd har även följande uppgifter:

Läxhjälp för barn och hjälp till vuxna som behöver utveckla svenska språket

Resor för äldre så av de kan få komma ut och komma i kontakt med andra männikor

Delresurs i den lokala beredskapen i samarbetar med räddningstjänsten, de sociala myndigheterna, MIRA och polisen

 

Rödakorsvärd

Rödakorsvärdarna har olika uppgifter, som alla ger möjlighet till intressanta möten med människor.

Rödakorsvärdar besöker, samtalar och läser för patienter på sjukhem, d v s patienter som vistas lång tid i sjukhusmiljö. För patienten ger detta en välkommen och stimulerande omväxling i den dagliga rutinen.

Rödakorsvärdar i entrén på Lasarettet, visar besökare och patienter till rätta, följer med till och från mottagning, ringer färdtjänst, hjälper dem som sitter i rullstol eller dem som behöver hjälp att ta sig fram.

 

Kriminalvårdsanstalten

Kriminalvårdsanstalten på Arnö. Här träffar vi de intagna i grupp. På torsdagkvällarna 1830 - 1930 finns vi i matsalen på Arnöanstalten. De intagna kan komma för en pratstund och dricka en kopp kaffe. Vi bjuder på ett samtal som stimulerar de intagna, därför att det berör andra ämnen än de som vanligen förekommer inom fängelset. Vi representerar samhället utanför fängelset.

 

Häktet

De som är häktade är oftast isolerade, många saknar anhöriga eller vänner. Vi erbjurder dem som så önskar enskilda samtal. Det enskilda samtal kan innebära en säkerhetsventil för den som sitter isolerad med endast sina egna tankar. Den som får besök av oss, får någon som besöker just honom eller henne och uppskattar att tala med någon som inte tillhör kriminalvården, utan endast är och kommer till honom/henne som medmänniska.

 

Första hjälpen grupp

Första hjälpen-grupper har beredskap vid idrottsevangemang, konserter, motortävlingar och marknader. De första minuterna efter en olycka är ofta avgörande för hur allvarliga följderna av olyckan kommer att bli. Att kunna innan det händer. Att våga när det händer. Den utbildning du behöver, får du av Röda Korset.

[Missing text /redcross/units/localnav/heading for sv]