Du är här: Start/Skellefteå/Vårt arbete/Burträsk

Röda Korset i Burträsk

Skicka till:

Historik.

Kretsen bildades 1938 och 85 personer deltog. Ett halvår senare hade medlemsantalet ökat med nästan 100 %. Den första insamlingen, som kretsen ordnade gav ett resultat på 955 kr.

På 1950-talet beslöts att minst två personer i varje by skulle bistå sjuka och gamla genom RK omsorg. Medlemmarna i Burträsk skänkte 1954 åtskilliga arbetstimmar till åldringsvården och i samarbete med kommunen organiserades vården. Den första simskolan för barnen i Burträsk anordnades av RK 1951. Klädinsamlingar pågick under många år och sändes under efterkrigstiden till bl.a. Italien och Tyskland. Under 1970-talet började kretsen att tillverka babyutstyrslar och samtidigt startades utbildning i Första Hjälpen, vilket gav många nya medlemmar. Burträsk och Bygdsiljums kretsar gick skilda vägar under 1940-talet men år 2000 införlivades Bygdsiljums Röda Korskrets med Burträsk igen.

2012 finns 193 medlemmar i Burträsk.

Den årliga Kretsstämman besöks av många medlemmar, som bjuds på surströmming, vilket är mycket uppskattat. Medlemsmöten har hållits i Burträsk 2003 och 2008. Det har varit uppskattade sammankomster med många deltagare.

Aktiviteter:
Besöksverksamhet.
Insamlingar.
Medlemsvärvning.
Försäljning på Sommar- och Mikaelimarknaden.
Marsch med flagga på Svenska flaggans dag.
Gökotta i Bjurfors.
Jobbar på Lördagsförsäljning på Kupan i Skellefteå.
Ingår i Krisgrupp för Burträskområdet.