Du är här: Start/Skellefteå/Vårt arbete/Hjälp i Coronatider

Behöver du hjälp i Coronatider?

Röda Korsets hjälptelefon 073-82 57 112 i samarbete med andra organisationer i civilsamhället
Skicka till:

Ring Röda Korset i Skellefteå på telefonnummer 073-82 57 112 om du hör till en riskgrupp för Coronaviruset och behöver hjälp med t ex matinköp. 

Vill du ställa upp som frivillig? Välkommen att fylla i vårt rekryteringsformulär.

Det är många som vill hjälpa sina medmänniskor i Corona-tider. Facebook-gruppen Skellefteå volontärspatrull i tider av Corona har snabbt samlat flera hundra frivilliga över hela kommunen som kan ställa upp med att stötta personer i riskgrupper. Många andra frivilligorganisationer hjälper också till på olika sätt. 

Röda Korsets roll
Röda Korsets frivilliga bemannar en hjälptelefon, dit personer i behov av hjälp kan höra av sig. Det känns tryggare att ringa Röda Korset än en kontaktperson i en Facebook-grupp. Och den som behöver hjälp ska våga höra av sig.

Röda Korset tar emot ditt samtal och lyssnar på vad just du som ringer har för behov av stöd. Sedan förmedlar vi ditt ärende vidare till en frivillig som kommer att hjälpa dig. Under sommaren bemannas hjälptelefonen måndag-onsdag klockan 10-14, övriga tider når du en telefonsvarare som lyssnas av regelbundet.

Den frivilligas roll
En av våra frivilliga kommer att ta kontakt med dig som behöver hjälp per telefon (eller e-post om detta önskas). I den kontakten kommer den frivilliga och du som behöver hjälp överens om vad du behöver hjälp med, när du kan få hjälp och hur ni löser det ekonomiskt. 

Många av våra frivilliga i inköpshjälpen är så kallade spontanfrivilliga som gör detta som sitt första frvilliguppdrag för Röda Korset. 

Under sommaren har vi många volontärer som hjälper en och samma person under hela sommaren. Det kallar vi fasta volontärer, och det ger en ökad trygghet både för den som behöver hjälp och volontären. 

Hur fungerar betalningen?
Just nu behöver vi hjälpa personer som inte kan ta sig till butiker eller som har andra behov av hjälp på grund av Coronaviruset. Röda Korset tror på medmänsklighet och att ha förtroende för människors goda vilja och omdöme. Hellre det, än att inte våga agera av rädsla för att någon ska utnyttja situationen.

Trots det gäller vanlig säkerhet: du som behöver hjälp ska aldrig lämna ut bankkort och koder till den frivilliga som ska hjälpa dig. Det här löser den enskilda volontären och den som behöver hjälp på det sätt som fungerar bäst för just er. 

Ica Kvantum, Ica Boliden och alla Coop-butiker kan fakturera privatpersoner som får hjälp via Röda Korsets inköpshjälp. Det blir en samlingsfaktura för alla inköp under en månad. 40 kronor faktureringsavgift tas ut av butiken. Det finns också möjlighet för den som får hjälp med inköp att Swischa direkt till butiken. 

Röda Korset samarbetar med Ica Torget. Därför kan vi erbjuda dig som bor inom området från Mobacken och Stämningsgården i väster, Hedensbyn i öster, Morö backe i norr och Sörböle i söder möjligheten att betala med kort vid leverans. Det är då Röda Korsets frivilliga som tar emot din beställning och plockar dina varor, och Ica Torget som kör ut och tar betalt. För detta tar Ica ut 50 kronor. Röda Korsets hjälp är som vanligt kostnadsfri. 

Röda Korset samarbetar också med Ica Moröhallen. Den som bor i området Morön, Morö backe och Moröhöjden kan få varor utkört av Ica Moröhallen på torsdagar. Det är Röda Korsets frivilliga som tar emot din beställning och plockar dina varor, och Ica som kör ut och tar betalt. 

Röda Korset uppmanar alla volontärer och hjälpmottagare att använda något av betalningsalternativen ovan. 

Hur undviker vi att volontärerna blir smittspridare?
Det finns en tydlig rutin för hur volontärerna ska arbeta för att inte bidra till smittspridningen. Bland annat ska volontärerna sköta kontakten per telefon eller e-post och aldrig gå in till dig som behöver hjälp. Det betyder att volontären inte kommer att hjälpa till att packa upp matvaror eller komma in och fika. 

Behöver överlämning av kontanter ske ska det göras med minsta möjliga fysiska kontakt.

Volontärerna har självklart ett egenansvar för att bara göra sitt uppdrag om de är friska.

Uppföljning
Röda Korset kommer ibland att höra av sig till dig som har fått hjälp för att höra hur du tyckte att det fungerade. Det gör vi för att kunna utvärdera samarbetet och känna oss trygga med att hjälpen går fram.

Samordningsnumret
Telefonnumret 073-82 57 112 kommer att bemannas av frivilliga inom Röda Korset. De flesta pratar svenska i första hand men vi försöker lösa det om du behöver nå oss på andra språk. 

När du hört av dig till oss kommer vi att förmedla dina kontaktuppgifter vidare till en frivillig som kontaktar dig. Vi kommer inte att dela ditt namn och telefonnummer med någon annan aktör. 

Röda Korsets information om Coronaviruset

På Svenska Röda Korsets webbplats finns mer information kring Coronaviruset. Där hittar du också länkar till myndigheternas information.

Röda korsets mål är att ingen ska lämnas ensam i en katastrof. Tillsammans gör vi skillnad. 

 

Här hittar du rutin för volontärer